Šiukšlių rūšiavimas

Kodėl reikia rūšiuoti atliekas jūsų virtuvėje?

Ne paslaptis, kad Lietuvoje ir  visame pasaulyje šiukšlės laikomos rimta problema.  Lietuvoje kasmet į sąvartynus patenka keli milijonai tonų šiukšlių. Kas sukelia nepageidaujamas pasekmes mūsų visų gyvenimui. Kad to išvengtumėme, turėtume kiekvienas rūpintis, kad bent kažkiek prisidėtumėme prie šiukšlinimo masto mažinimo. Nemaža šiukšlių dalis iškeliauja būtent iš virtuvės. Tad kaip turėtumėm elgtis ir ką daryti, kad virtuvėje mažiau šiukšlintumėm?

Visuomenės pagaminami atliekų kiekiai labai sparčiai didėja. Suskaičiuota, kad  kasdien žmogus atsikrato iki 2 kg įvairių atliekų, t.y. dvigubai daugiau nei prieš penkerius metus. Ir  tik 10 proc. visų surinktų buitinių atliekų yra perdirbamos atrūšiuotos atliekos. Šis skaičius turėtų būti gerokai didesnis.

virtuves-baldai-siuksliu-rusiavimas-300x212Jeigu gyventojai nerūšiuos komunalinių atliekų ir atliekų kiekiai didės tokiu pat tempu, per artimiausius dešimtmečius sukaupsime dar kelis  sąvartynus aplink savo miestus.  Rūšiuoti atliekas verta dėl ekonominių ir ekologinių priežasčių. Gaminant naujus daiktus iš antrinių žaliavų, taupomi gamtos ištekliai ir energija, mažiau teršiama gamta.

Kiekvienam piliečiui verta žinoti, jog popierius  nesuyra apie 2 metus, konservų dėžutės – maždaug 90 metų, plastiko pakuotės iki  – 200 metų, stiklas – net 900 metų.

Visa tai – popierius, plastikas, stiklas – sėkmingai gali keliauti į specializuotus antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, o iš ten į perdirbimo įmones.

Šiukšliadėžė, pritaikyta Jūsų virtuvės baldams

Mažose virtuvėse, kur virtuvės baldų yra labai nedaug ir negalime skirti atskiros spintelės kelioms šiukšlių talpykloms,  tokiais atvejais išrūšiuoti šiukšles sąžiningai yra tikras iššūkis. Laimei dabar yra įvairiausių šiukšliadėžių pritaikytu ir virtuvės baldams su mažesnėmis ir virtuvės baldams su didesnėmis spintelėmis. Yra tokių, kurios labai kompaktiškai įsiintegruoja į virtuvės baldų spintelę. Jau yra įprasta turėti šiukšliadėžę po virtuvės baldų plautuvės spintele.

Virtuvės baldai ir šiukšliadėžė (nors skamba ir nekaip) tai neatsiejami dalykai. Kad būtų patogu išmesti šiukšles, reikėtų, dar esant virtuvės baldams projektavimo stadijoje, sugalvoti kokios šiukšliadėžės norėtumėt. Šiuo metu galima nusipirkti specialiai pritaikytų šiukšliadėžių  virtuvės baldams, tad jos gali išvažiuoti, suktis, pasikelti,  pagal jūsų poreikius jų yra ir ištraukiamų ant bėgelių kaip stalčius ir primontuojamu prie  virtuvės baldų durelių, su savaime užsidarančiu dangčiu vos tiktais uždarote dureles. Kas yra labai patogu nes tai užkerta kelia bakterijų dauginimuisi.  Virtuviniai baldai dabar turi galimybę sau pritaikyti tokias šiukšliadėžes, kurios visuomet bus gražiai paslėptos po virtuvės baldų plautuvės spintele ir jomis bus patogu naudotis.  Kai virtuvės baldai yra įrengti, greta šiukšliadėžės,  patogu numatyti vietą (pvz. stalčių), kurioje laikysite tokius daiktus kaip žirklės, atidarytuvą ir panašiai. Šie daiktai labai praverčia sutaupyti  vietą šiukšliadėžėje, ar tiesiog rūšiuojant šiukšles, atidarinėjant pakuotes.

virtuves-baldai-siuksliadezes-1024x406

Kaip rūšiuojamos šiuklšlės?

Virtuvės baldai turėtų turėti integruotą šiukšliadėžę su keturiomis talpomis. Tai plastikui skirta talpa, stiklui, popieriui ir buitinėms atliekoms, kurios nėra perdirbamos.

Į plastikui skirtą antrinės žaliavos surinkimo talpa galima mesti plastikinius PET ženklu pažymėtus butelius (nuo mineralinio vandens, limonado, vandens, alaus) polietileno plėvelę, polietileno maišelius, kombinuotą pakuotę. Tai pakuotės nuo padažų, majonezo, jogurto, indų ploviklio, šampūno (šią pakuotę reikėtų išplauti) ir panašiai. Tuo tarpu traškančios pakuotes yra netinkamos, plėvelė turi būti tampri.

Metalo atliekos tai  konservų dėžutes, gėrimų skardinės, aliuminio lėkštės, metaliniai dangteliai ir pan. Jei pas jus nėra atskiro konteinerio metalo išmetimui, tuomet  jas galima mesti i plastikui skirtus konteinerius.

Su stiklu viskas būtų aišku, tačiau negalima mesti  tokių atliekų kaip veidrodžiai, keramikos šukės,  porcelianas, stikliniai vaistų buteliukai.

Popierius vėlgi ne visas yra tinkamas perdirbimui, negalima mesti šlapio popieriaus, riebaluoto (nuo maisto produktų, tokių kaip picos pakuotės). Popieriniai rankšluosčiai, tualetinis popierius, servetėlės turėtų būti kompostuojami, o ne dedami prie perdirbamo, nes šios medžiagos labai greitai suyra. Taip pat galima jas deginti, pavyzdžiui pečiuje.

Taip pat rūšiuojant labai svarbus momentas yra tas, kad daugumą pakuočių reikia išplauti. Kitu atveju jos tiesiog atsidurs sąvartyne, o ne perdirbimo punkte. Retas atvejis kuomet pakuotes nuo grietinės, jogurto ir pan. būna išplaunamos, tad vėlgi nešvarios pakuotės yra netinkamos perdirbimui.

Virtuvės baldai kuriuose numatyta vieta žirklėms ir jos visada po ranka, jas patogiai galima panaudoti sukarpant pakuotes kurios nesukarpytos užima daug vietos šiukšliadėžėje. Nėra nieko patogiau, kaip laikyti atidarytuvą netoliese šiukšliadėžės, kad kiekviena kartą norint atsigaivinti ir atidarius butelio kamštelį  jį nepaliksite kažkur, už ką gausite velnių nuo antros pusės, bet visuomet iškart i&ˇmesite į metalui skirtą talpą šiukšliadėžėje.

Be rūšivimo šiukšliadėžėje, dar galima…

Taip pat, gyvenantys namuose, kotedžuose ir pan., kurie turi savo žemės plotelį, gali jame įsirengti komposto dėžę, į kurią drąsiai galima mesti maisto atliekas ir taip atsikratyti jau nemažos dalies šiukšlių, esančių virtuvės balduose įrengtoje šiukšliadėžėje. Tuo pačiu, šis būdas, kartą investavus, nieko nekainuoja ir atneša naudą gerindamas jūsų dirvožemį.  Moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad rūšiuojant šiuo būdu galima per mėnesį virtuvėje 25 kg sukauptų maisto atliekų paversti  į 3 kg komposto žemės. Jeigu bijote, kad maisto atliekos virtuvėje gali skleisti nemalonų kvapą, kaip alternatyvą galite numatyti  nedidelį indelį, kurį laikytumėte šaldytuve ar šaldiklyje.  Brangesnis variantas yra virtuvėje įsitaisyti tokią šiukšliadėžę, kuri  pagaminta su kvapo nepraleidžiančiu dangčiu. Tinkamai prižiūrimas kompostas tikrai neskleidžia blogo kvapo, kaip galima būtų pagalvoti.

Derėtų užsiminti ir apie maisto atliekų smulkintuvus. Jie Lietuvoje nėra itin populiarūs, tačiau užsienyje, ypač Amerikoje, tai labai dažnas virtuvės baldų elementas. Kodėl  lietuviai jų beveik nenaudoja? Pirmasis atsakymas būtų tikriausiai tas, kad mūsų rinkoje jie ne taip senai ir atsirado. Kitas atbaidantis faktorius yra nemaža kaina, kaip žinia, virtuvės baldai ir taip nemažai kainuoja, tad retas kuris nori dar labiau padidinti savo išlaidas. Ir ne ką mažesnė bėda, kad Lietuvos įstatymai šio prietaiso neleidžia naudoti. Nors ir nedraudžia taip tiesiogiai. Visgi jei pradėtumėm visi masiškai naudotis, yra didelė tikimybė, kad dėl per didelio kiekio susidariusio dumblo nuotekų, valymo įstaigos turėtų daug problemų.

Ko gero maloniausias būdas, kaip virtuvėje galima prisidėti prie taršos mažinimo, tai atrasti būdus kaip galima panaudoti tam tikrus daiktus, kaip juos galime perdirbti, pataisyti, atnaujinti ar kažkam padovanoti. Čia jau tereikia kažkiek fantazijos ar tiesiog panaršymo internete. Tarkim šiuo metu yra labai populiaru ir gražu, panaudoti senas skardines jas nudažant ar kitaip apdailinant ir jose tarkim auginti prieskonius. Tokiu būdu vėlgi mažiau teršime aplinką ir sutaupysime nepirkdami vazonėlių.  Tokiom ir panašiom idėjom galim papuošti ne tik virtuvės kambarį, bet ir visus namus.

siuksliu rusiavimas

Tad jau dabar pamąstykime, kaip mes prisidėsime prie švarios aplinkos, kuriant virtuvės baldus.